5 Tipp, hogyan készülj a jegyes fotózásra

A jegyes fotózás napjainkra az előszobája és úgymond vizuális hírnöke is lett életünk egyik legszebb napjának, az Esküvőnek.

Amikor már megvolt a lánykérés, amikor már eldöntöttük, hogy örökre összekötjük életünket és ezt egy hivatalos ceremónia kíséretében kisebb/nagyobb násznép előtt írásban és hitvesi csókkal is rögzítjük. Előtte készülnek a Nagy Nap beharangozójaként szolgáló jegyes fotók.

De mit is takar a jegyes fotózás?

A jegyes fotózás az esküvőt megelőző fényképezés, amikor a házasulandó párról készül egy önfeledt, boldog, páros, úgymond „civil” fotózás, ami több szempontból is hasznos lehet.

De hogyan is készüljünk fel a jegyes fotózásra, mik azok a szempontok, amikre érdemes figyelni.

Összeszedtem azt az 5 legfontosabb pontot, ami sokban segíthet a pároknak az első fotózásban.

1. Miért is „hasznos” a jegyes fotózás?

Ekkor dolgozik együtt először a fotós és a pár. Megismerik egymást, a fotós is látja, mik azok a pózok, beállások, szögek, melyek a menyasszony, illetve vőlegény szempontjából igazán előnyösek vagy épp melyek azok, amiket majd az esküvői kreatívon is mellőzni érdemes. Hisz nem mindenki születik duplaprofillal, van, akinek a jobb vagy épp a bal oldali beállása szebb a képeken. De itt tapasztalja meg a fotós azt is, hogyan kell a párral úgy kommunikálni, hogy a legjobbat hozhassa ki belőlük. Nem születtünk profi modellnek, így vannak emberek, akiknek fontos, hogy instruálják őket, ebben pedig főszerepe van a fényképésznek, hogy ráérezzen a párra, hogy a fotózás ne csak egy kötelező protokoll legyen, hanem egy szép élménnyel is párosuljon.

Nálam is volt olyan, mikor már a fotózás előtt azt kérdezte a vőlegény, mikor lesz már vége. Majd mikor valóban befejeztük, Ő volt az, aki legszívesebben folytatta volna a fotózást annyira belejött és élvezte a közös munkát.

 És sokat segít ilyenkor a párnak is megismerni a fotós munkatempóját és stílusát, hogy mire eljön a Nagy Nap, addigra már régi barátként köszöntsék a fényképészt, és önfeledten fotózkodjanak az esküvő napján.

De a jegyes fotózáson készült képeket akár a köszöntő/köszönő ajándékoknál is fel lehet használni vagy dekorációnak. Ennek már csak a fantázia és a kreativitás szabhat csak határt.  

2. Mikorra tervezzük a jegyes fotózást?

A mikorra egyszerűbb a válasz. Az esküvő előtt. De célszerűbb akár 1-2 hónappal előtte elkészíteni, nem az utolsó napokra hagyni, amikor már úgyis azon idegeskedik az ember, hogy minden tökéletesen meg lett e tervezve. Valamint, ha a fent említett köszönő ajándékoknál is fel akarjuk használni a képeket (pl. csokipapíron a borítócímke), számolni kell azok elkészülésével, megrendelésével is. Ha pedig a napszakot nézzük, legjobb fények (ha nem stúdióban készülnek a fotók) a délutáni időpontokban vannak, tavasszal a 16:30-tól számított naplementéig tartó időszak.

3. Mi alapján válasszunk helyszínt?

A helyszín esetében azt szoktam tanácsolni a pároknak, hogy ha nem szeretnék a sablonos helyeket választani, akkor lehet az akár az első randi helyszíne. Az első csók, a leánykérés helye vagy olyan hely, ami számukra valamiért különös jelentőséggel bír. De ha a rájuk jellemző (munka, hobbi, stb.) dolgokat vesszük alapul, az is adhat ötletet a választásban.

4. Hogyan öltözködjünk fel a fotózásra?

Mivel ez egy amolyan sima, „civil” fotózás, így nem kell túlontúl kiöltöznie senkinek, feltéve, ha alapból is az extraelegáns öltözködés a jellemző akár a vőlegényre vagy épp a menyasszonyra. Ilyenkor a laza, de mégis divatos, szép öltözet a célszerű. Hisz mégis csak egy előhírnöke lesz ez a fotósorozat az esküvőnek, így illik megadni a módját. Ami azért fontos, hogy stílusban és színben passzoljon a férfi és a hölgy ruhája egymáshoz.

5. Milyen fényképek készülnek majd?

Ez csak a páron és a fotóson múlik. Egy felkészült fotós már ötletekkel megy oda, fejben már össze is állítja milyen képek készülnek majd, amik persze nincsenek kőbe vésve, hisz random is születhetnek jó ötletek, ami vagy a fotós, vagy a párnak jut eszébe, ott helyben. De ha a szerelmeseknek van ötlete vagy találtak olyan fotót pl. a neten, amilyet magukról is szívesen viszontlátnának, nyugodtan mondják el a fotósnak. Nem kell szégyenlősködni, hisz a sikeres végeredmény, közös célja mindkét félnek.