Hogyan válasszunk fotóst?!

Választani sokszor nem könnyű, legyen az akár egy lakás, egy autó, egy kitűzött utazási cél vagy akár valamilyen szolgáltató, akinek a munkájáért fizetni fogunk és olyan eredményt várunk el, mely nem csak ár-érték arányban felel meg számunkra, de örömöt is fog okozni a kapott végeredmény.

A fotózás is pont ilyen. Hisz ott is a legfontosabb, hogy mi lesz az, amit végül a kezünkbe kapunk. Úgy látjuk-e majd vissza magunkat 5-10 év múlva is a fotókon, hogy visszahozza azt a pillanatot és legfőképpen mi magunkat, mint amilyenek valójában voltunk?! Vagy egy teljesen idegen ember köszön vissza ránk a képeket látva. Itt főleg az utómunkára értendő végeredményről beszélünk, hisz hatványozottan igaz, a kevesebb néha több! Persze kellenek olykor olyan módosítások, melyek pozitívan befolyásolhatják a végeredményt, de szerencsére egyre ritkábbak már az anno olyan bevett szokások, hogy agyon retusálják a fotókat. Én például annak a híve vagyok, hogy minimálisan és akkor is csak a legszükségesebb korrekciókat végezzük el, pl. egy pattanás, egy heg, egy folt a ruhán stb.

Az, hogy milyen szempontok alapján válasszuk ki fotósunkat, függ attól is, hogy milyen munkára kérjük fel. A következő 5 pontban próbáltam általánosságban megvizsgálni a kérdést. De majd későbbi blogjegyzésben szívesen ki is térek egy-egy fotó típusra.

1. A fotós önmagával szembeni igényessége – profizmusa

Ha valaki nem csupán hobbifotósként van jelen a piacon, hanem komoly elhivatottsággal, alázattal viseltetik a fotózás iránt és mint munkára, megélhetési forrásként tekint erre a gyönyörű szakmára, az nem csak időt, energiát, pénzt áldoz rá, hanem ad a megjelenésre is.
Ma már nem megfizethetetlen egy saját, fizetős honlap elkészíttetése, egy domain név megvásárlása és a hozzá tartozó saját e-mail cím generálása. Éves szinten ez kb. pár ezer Forintot jelent.
De, ha azt látjuk, hogy egy honlap címe pl. legjobbfotosvagyok.xgimbaz.com és az e-mail címe is …@gmail.com -ra végződik, akkor felmerülhet a kérdés, hogy ha a saját munkásságát nem tiszteli azzal, hogy befektessen, milyen eredményt várjunk el tőle.

2. Milyen portfólióval rendelkezik

Egy fotóst leginkább a portfóliója mutathat be. Lehet a legnagyobb dumás, aki jobban el tudja magát adni, mint a tv shopban az 5 perc alatt kockás hasizmot varázsoló csodakrém, ha amit látunk fotók, messze állnak a számunkra elvárt képektől. Ezért, ha választani kell, nézzük végig eddigi munkáit, hogy számunkra azok a képek mind színvilágban, mind mondanivalóban, stílusban mennyire passzolnak az elképzeléseinkhez. De attól, hogy valaki nem olyan stílusú képeket készít, mint amit mi szeretünk, még nem biztos, hogy rossz fotós. Csak a miénktől eltérő ízlésvilágot képvisel. Ettől is szép ez a szakma, mindenkinek más és más tetszik.

3. Ár-érték arány. Nem biztos, hogy az olcsóbb a gagyibb, a drágább a profibb.

Az egyik legnehezebb kérdés, hogy mi szerint vannak egy-egy fotósnál az árazások. Mitől lesz egy esküvő fotózása valahol 100.000 Ft máshol meg 500.000 Ft. Szabad árképzés van. A fotós persze figyelve a piaci tendenciát, maga határozza meg mennyit is kér a munkája után. Függ persze attól is, hogy mennyi tapasztalat van mögötte, milyen technikai felszereltséggel rendelkezik és az egyik legfontosabb, mennyi ideje van. Sokan nem értik laikus fejjel, hogy mitől kerül egy fotózás akár 150.000 Ft-ba, hisz csak odamegy a fotós és kattintgat.

Persze, de vegyük figyelembe, hogy az a fotós míg eljutott odaáig, nem kevés pénzt, energiát és időt fektetett akár az önképzésbe is. Ott van a technikai oldal is, melyben egy profi felszerelés minimum több százezer Forintot is elérhet (mely minden használat után amortizálódik), esküvőnél még inkább, hisz mindenből kettő kell, hogy felkészüljünk bármilyen adódó problémára.
És nem beszéltünk még a képek utómunkái során használt egyéb eszközök, pl. laptop, programok megvétele (Photoshop, Lightroom.), adattárolók biztosítása és áramforrások használata.
Végezetül, a fotósnak ez a munkája, bevételi forrása, melyből ugyanúgy, mint bármely más ember fizeti számláit, étkezik, ruházkodik, megtakarít, eltartja családját.

Mielőtt kiválasztjuk fotósunkat ezeket is vegyük számításba, majd nézzük meg mit kapunk a pénzünkért. Mind minőségben, mind mennyiségben, illetve mit tartalmaz az adott csomag, melyet választunk.

4. Ne felejtsünk el írásban is szerződni!

Fontos dolog, hogy bármilyen munka legyen az, mindig kössünk írásos szerződést. Ezzel nem csak magunkat biztosítjuk be, de mindkét fél számára, a későbbiekben felmerülő esetleges kérdéseket tisztázni tudjuk. Egy szerződésben pedig minden fontos, mindenre kiterjedő információ legyen feltüntetve, melyet előzetesen megbeszél a két fél. Ez is egy munka, hisz amikor elmegyünk valahova dolgozni, ott is aláírjuk a munkaszerződésünket, melyhez mindkét félnek tartania illik magát. A szó elszáll, az írás megmarad.
Fotós szerződésnél fontos, hogy a képek felhasználásának jogai, módjai is fel legyenek tüntetve. Megtalálható legyen benne a megrendelő és szolgáltató adatai, a fizetés összege, módja, dátumozva, aláírva.

5. Kommunikáció, avagy egy kölcsönös bizalom megalapozása

Legtöbben nem profi modellek, így természetes, ha első percekben kissé feszélyezve érzik magukat a kamera előtt, főleg, ha egy (addig) ismeretlen ember készít róluk fotókat, ahol ők vannak a középpontban. Ilyenkor sok múlik a fotóson, hogyan tudja ellazítani a modellt, hogy minél természetesebben, lazábban viselkedjen a közös munka során. A fotósnak tehát nem csak jó fényképésznek, de valahol pszichológusnak is kell lennie, hisz minden ember más és más, így mindenkihez máshogy kell közelíteni, hogy kialakuljon egy kölcsönös szimpátia, bizalom. Ezért is, főleg esküvők esetében fontosnak tartom egy előzetes személyes találkozó (pl. szerződéskötés) létrejöttét, ahol megismerkedhetünk, beszélgethetünk, így már ott megalapozhatjuk a közös fotózás sikerét. A jegyesfotózás pedig az egyik legjobb alkalom arra, hogy még a Nagy Nap előtt jobban megismerjük egymást, így az esküvőn már, mint régi jó ismerősökként köszöntve tölthetjük el azt a varázslatos napot.